gratisintakegeelklein       telnummerenoffertekleinneww

Voorkom CV fraude door goede screening

Heel wat sollicitanten denken dat je moet overdrijven wanneer je je voor een functie kandidaat stelt. Maar let op: liegen in je CV kent bepaalde risico´s. StepStone verduidelijkt wanneer de grens overschreden wordt.
Het zoeken naar werk wordt beschouwd als een wedstrijd. Moge de beste winnen. Om positief op te vallen bij werkgevers en om aan te tonen dat hun profiel echt voldoet aan de criteria van de werkaanbieding, besluiten sommige sollicitanten om hun CV een beetje te 'verfraaien'.

CV: De meest voorkomende leugen 


Vooral leugentjes over zachte vaardigheden of over verantwoordelijkheden in vorige functies zijn bijzonder in trek. Wie kan dit immers nagaan? De kans om op een leugen betrapt te worden is hier immers vrij klein. Onder het motto: "Iedereen doet het, dus ik mag het ook," bluffen mensen in hun sollicitatiebrief of tijdens het sollicitatiegesprek zonder zich schuldig te voelen. 

Het wordt pas een probleem wanneer de sollicitant in zijn CV overdrijft op het vlak van talenkennis, computerprogramma's en verblijven in het buitenland. Dan wordt het risico om op een leugen betrapt te worden bijzonder groot. Talenkennis kan al getest worden tijdens een sollicitatiegesprek. HR professionals hebben een geoefend oog voor voor het herkennen van leugens. Mensen met een nerveuze gelaatsuitdrukking en onzekere gebaren maken tijdens een sollicitatiegesprek al heel wat minder kans om in aanmerking te komen. Gebrek aan ervaring of onvoldoende kennis van zaken komen op de werkvloer hoe dan ook naar boven.


Betrapt op een leugen - nu wordt het lastig


De meeste sollicitanten weten hoe ze bij de werkgever in de smaak vallen. Neem nu vrijetijdsbesteding: heel wat sollicitatiegidsen geven aan dat de hobby's ten minste één teamsport, een culturele interesse en een ongebruikelijke hobby zouden moeten omvatten. Met betrekking tot "Interesses in het privéleven" houden HR-mensen rekening met overdrijving en daarom gaan ze hier tijdens het gesprek dieper op in. Sollicitanten vermelden hobby's het best alleen als deze duidelijk verwijzen naar de vacature.

Voor werkgevers is liegen in een CV geen triviaal vergrijp. Wie hierop betrapt wordt, riskeert in het ergste geval ontslagen te worden - zelfs jaren na je aanwerving.
Het is vooral gevoelig wanneer diploma's of certificaten van hogere opleiding of werkervaring vervalst worden. De echtheid van deze certificaten kan meestal telefonisch gecontroleerd worden. Wanneer je de volgende keer op zoek gaat naar werk, zul je het moeten stellen zonder aanbeveling van je baas. Bovendien kun je ook vervolgd worden als je documenten vervalst.